Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011

Αχ κουνελάκι

Το κουνέλι στιφάδο ήταν πάντα η αγαπημένη μου συνταγή, όμως κάποιες φορές αντιμετώπιζα το δίλημμα αν στο τέλος θα έχει το φαγητό έντονη μυρωδιά. Μια μέρα το έφτιαξα παρουσία της φίλης  μου της Αθηνάς από την Πάτρα, η οποία με συμβούλευσε να κάνω τη μαρινάδα από βραδύς και πριν το μαγειρέψω να το βάζω στο φούρνο 10 λεπτά στον αέρα να απορροφήσει τα αρώματα από τα μπαχαρικά.


Υλικά για 4 άτομα:
1 μέτριο κουνέλι
1 κιλό κρεμμύδια μικρά ή κοκάρι
1 κουτάκι χυμό τομάτας ή 1 1/2 ποτήρι νερού χυμό από χυμό φρέσκιας τομάτας
1 ξύλο κανέλλα
4 καρφάκια γαρίφαλλο
2 σκελίδες σκόρδο
2 σφηνάκια ξύδι
1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. τριμμένη κανέλλα
κάτι λιγότερο από 1/2 κ.γ γαρίφαλλο τριμμένο
κάτι λιγότερο από 1/2 κ.γ κανέλλα τριμμένη
1/2 κ.σ. δενδρολίβαο ξηρό ή φρέσκο αν έχετε
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένουμε το κουνέλι αποβραδύς και το βάζουμε σε ένα πυρέξ μαζί  με το ξύδι, αλάτι, πιπέρι, το δεντρολίβανο όλα τα μπαχαρικά και στο σκορδάκι. Τα τυλίγουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε το κουνέλι να μαριναριστεί όλη νύχτα. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και τοποθετούμε τα κρεμμύδια ολόκληρα γυρίζοντας τα συνέχεια για 4-5λεπτά να σωταριστούν ελαφρώς και τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα. Μέσα στο λάδι που έχει μείνει ρίχνουμε και τα κομμάτια του κουνελιού και τα σωτάρουμε και αυτά για 2-3 λεπτά. Ξαναρίχνουμε τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα, το υγρό και τα μπαχαρικά της μαρινάδας, ένα ποτήρι νερό και το χυμό τομάτας και σκεπάζουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε για 1 1/2 ώρα περίπου σε μέτρια φωτιά μέχρι να βράσει καλά το κουνέλι και να δέσει η σάλτσα μας. Το συνοδεύουμε με πατατούλες τηγανιτές τις οποίες περιχύνουμε με την ωραία μας σάλτσα από το κουνελάκι και πασπαλίζουμε  με λίγη παρμεζάνα και πιπεράκι. Καλή επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου