Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011

Ρολό σοκολάτας


Υλικά:

7 αυγά
1 μέτριο φλυτζάνι τσαγιού κακάο
1-2 κ.σ.ζάχαρη άχνη
1/2 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 κ.σ. ζάχαρη
1/2 κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ
500 ml κρέμα γάλακτος
50-60 αμύγδαλα καραμελωμένα


Εκτέλεση

Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα. Προσθέτουμε το κακάο με το μπέϊκιν πάουντερ, το κονιάκ και στο τέλος τα ασπράδια που τα έχουμε χτυπήσει σε σφιχτή μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά να ενσωματωθούν στο μείγμα για να μη ξεφουσκώσουν. Σε βουτυρωμένη λαμαρίνα του φούρνου, στρώνουμε λαδόκολλα την οποία βουτυρώνουμε επίσης. Η λαδόκολα μας πρέπει να εξέχει λίγο από τα τοιχώματα του ταψιού. Αδειάζουμε το μείγμα και το στρώνουμε με μια σπάτουλα για να ισιώσει. Ψήνουμε σε μέτρια προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 C περίπου, ανάλογα με το φούρνο μας, για 10-12 λεπτά. Το βγάζουμε από τη λαμαρίνα με τη βοήθεια της λαδόκολλας που εξέχει. Το τυλίγουμε με προσοχή σε ρολό για να μη σπάσει και το αφήνουμε λίγη ώρα να κρυώσει. Χτυπάμε την σαντιγί μας με  μια ή δυο κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη (ανάλογα με το πόσο γλυκό το προτιμάμε) μέχρι να σφίξει και να γίνει σαντιγί. Σε ένα τηγανάκι, βάζουμε μια κ.σ. ζάχαρη και 3 κ.σ. νερό. Την αφήνουμε να βράσει μέχρι να αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, ρίχνουμε μέσα τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε μέχρι να καραμελώσουν και να πάρει η ζάχαρη ένα σκούρο καφέ χρώμα. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Απλώνουμε στο ρολό μας τη σαντιγί, αραδιάζουμε τα αμύγδαλα σε όλη την επιφάνεια και τυλίγουμε από τη πλατιά πλευρά σε ρολό. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και διακοσμούμε με ένα γκι ή λίγα σποράκια από ρόδια. Εναλλακτικά για να δώσουμε για να δώσουμε μια χριστουγεννιάτικη νότα στο γλυκό μας, βάζουμε σε ενα κορνέ 2-3 κουταλιές της σούπας απο τη γέμιση μας και κάνουμε ροζέτες στο ρολό και τοποθετούμε κομματάκια σοκολάτας σε κάθε ροζέτα. Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου