Για το κότσι:
1 χοιρινό κότσι με το δέρμα (2 -2,5 κιλά περίπου)
1 μεγάλο μπουκάλι μαύρη μπύρα
2 κ. σούπας μέλι
2 κ. σούπας μουστάρδα
2 κ. σούπας ρίγανη
½ κ. σούπας δενδρολίβανο ξηρό ή
μερικά κλωνάρια φρέσκο
1 φύλλο δάφνης
3 σκελίδες σκόρδο
30 γραμμ. βούτυρο κομμένο σε μικρά
κομμάτια
Για τον πουρέ:
2 σελινόριζες καθαρισμένες
2 ξινόμηλα
χυμό ενός λεμονιού
100 γραμμ. βούτυρο
1 λίτρο γάλα
1 λίτρο νερό
½ κ. γλυκού κόλιανδρο
Αλάτι –φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ξεπλένουμε με νερό
καλά το κότσι και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Χαράζουμε την πέτσα του με
ένα κοφτερό μαχαίρι κατά μήκος σε 5-6 σημεία. Αλατοπιπερώνουμε καλά το κότσι
και το βάζουμε σε ένα μπολ. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το μέλι και τη μουστάρδα
και με τη βοήθεια ενός πινέλου αλείφουμε το κότσι απ’ολες τις πλευρές. Προσθέτουμε
το σκόρδο, τη δάφνη, πασπαλίζουμε με τη
ρίγανη και το δεντρολίβανο. Στη συνέχεια το περιχύνουμε με την μπίρα. Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε
το κρέας να μαριναριστεί στο ψυγείο αποβραδίς. Την επόμενη μέρα, τοποθετούμε το κότσι σε μια γάστρα, περιχύνουμε με τη
μαρινάδα και προσθέτουμε το βούτυρο σε κύβους. Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι και το ψήνουμε για
2.5 -3 ώρες στους 170ο
C. Τα τελευταία 15 λεπτά ξεσκεπάζουμε το φαγητό να ροδοκοκκινίσει το κρέας.
Σερβίρουμε το κότσι ζεστό συνοδεία πουρέ
σελινόριζας. Ετοιμάζουμε τον πουρέ κόβοντας τη σελινόριζα και τα ξινόμηλα χωρίς
τη φλούδα σε μικρούς κύβους. Βάζουμε τα ξινόμηλα σε ένα μπολ με νερό και το χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε
τη σελινόριζα στο γάλα και το νερό για 20 λεπτά , σουρώνουμε τα μήλα και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα . Βράζουμε για άλλα 10-15 λεπτά σε μέτρια φωτιά . Σουρώνουμε και στραγγίζουμε καλά τα υλικά και τα λιώνουμε στο μπλέντερ μέχρι να αποκτήσουν βελούδινη υφή. Προσθέτουμε το βούτυρο , αλάτι
και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε
καλά να ομογενοποιηθούν .
Καλή απόλαυση!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου