Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Χριστουγεννιάτικη σούπα βελουτέ με κάστανα και μήλα


Τα κάστανα είναι κατεξοχήν χειμωνιάτικος καρπός αφού ωριμάζουν κατά τα τέλη Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, πλούσια σε θερμίδες, αποτελούν μια πλήρη και θρεπτική τροφή αφού περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο και μαγνήσιο και το ελάχιστο λίπος τους αποτελείται από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα όπως τα Ω3 που βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερίνης. Η παρουσία τους σε συνταγές θα δώσει αναμφίβολα μια ξεχωριστή γιορτινή νότα και επισημότητα στα φαγητά μας. Μπορούν να προστεθούν σε φαγητά όπως, χοιρινό, πουλερικά και μοσχάρι, σε σούπες και σαλάτες άλλα πρωταγωνιστούν  και στα γλυκά  κάθε είδους όπως μους, τούρτες, γλυκά κουταλιού και φυσικά τους επίκαιρους κορμούς με σοκολάτα και κάστανο!



Υλικά για 6 άτομα: 
1/2 κιλό κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
2 μήλα χωρίς τη σάρκα κομμένα σε κύβους
1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
2 μπαστουνάκια σέλερυ σε ροδέλες
2 καρότα σε ροδέλες
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσο σε ροδέλες
1/2 φλυτζάνι μπράντι
1 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος
6 κ.σ. βούτυρο
λίγο τριμμένο θυμάρι
1 φύλλο δάφνης
2 κλωνάρια μαϊντανό
3 καρφάκια γαρύφαλλο
1 1/2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε 4 κουταλιές από το βούτυρο και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε τα κάστανα και τα σοτάρουμε μέχρι να γλασαριστούν, για περίπου 5 λεπτά. Τα σβήνουμε με το μπράντι και το αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί. Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και σοτάρουμε ελαφρώς το σέλερυ, τα καρότα, τα κρεμμύδια και το πράσο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα κάστανα. Προσθέτουμε επίσης τα μήλα, το ζωμό κοτόπουλου, το γαρύφαλλο, το φύλλο δάφνης, το θυμάρι και το μαϊντανό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 25-30 λεπτά. Αφαιρούμε τη δάφνη, τα γαρύφαλλα, τι θυμάρι και το μαϊντανό και πολτοποιούμε τη σούπα στο μπλέντερ μέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή. Τη ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και της προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από την κρέμα γάλακτος και τη διατηρούμε ζεστή. Τη σερβίρουμε σε μπολ ή γυάλινα ποτήρια κολονάτα και αν θέλουμε τη γαρνίρουμε με λίγη σαντιγύ ή ραντίζουμε την επιφάνεια της με λίγο λάδι τρούφας.

 Καλή επιτυχία και Καλά Χριστούγεννα!

3 σχόλια:

  1. http://i-rena.blogspot.gr/2012/12/blog-post_8131.html?spref=fb

    τσεκαρε αυτη την διευθυνση
    εχει αντιγραψει την συνταγη σου

    και μεις την παθαμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα την κάνω οπωσδήποτε, φαίνεται πολύ ωραία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή