Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Γαλοπούλα Χριστουγέννων γεμιστή συνοδεία σούπας αυγολέμονου!

Σήμερα ξεκινάμε τις εορταστικές συνταγούλες καθότι απόμειναν μόνο 4 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα! Η πρώτη συνταγή είναι η παραδοσιακή γαλοπούλα των Χριστουγέννων, όμως η συνταγή που σας προτείνω εγώ είναι λίγο διαφορετική από τις συνηθισμένες αφού πρώτα βράζω για λίγο τη γαλοπούλα και φτιάχνω ως πρώτο πιάτο σούπα αυγολέμονο, η οποία προετοιμάζει το στομάχι για την πλούσια γέμιση της γαλοπούλας, ειδικά μετά από τη νηστεία όπως είθισται. Επίσης, η ίδια η γαλοπούλα δεν έχει την κλασικη γέμιση με κιμά και ρύζι αλλά μια ιδιαιτέρως γευστική γέμιση με αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, τυριά και αρώματα εσπεριδοειδών.

Υλικά σούπας για 6 άτομα
Μια γαλοπούλα ολόκληρη 4-5 κιλά
500γρ. ρύζι για σούπα γλασέ
5 κ.σ. αγνό βούτυρο γάλακτος
3 αυγά
χυμό από 4 λεμόνια
αλάτι -πιπέρι

Υλικά για την γέμιση
2 ολόκληρα κρεμμύδια ξερά
6 σκόρδα λιωμένα
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού αμύγδαλα
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού καρυδόψιχα
1/4 του φλυτζανιού κουκουνάρι
50 γρ. σταφίδες ξανθές και 50 γρ. σταφίδες μαύρες
8 αποξηραμένα δαμάσκηνα
4 αποξηραμένα βερύκοκα
2 κ.σ. αποξηραμένα cranberries (προαιρετικά, αν σας αρέσουν)
400 γρ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
5 λωρίδες μπέϊκον καπνιστό
150 γρ.φέτα
150 γρ. κασέρι
150 γρ. γραβιέρα
5 κ.σ.μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ.γ. μουστάρδα
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1/2 ποτήρι νερού κονιάκ
1 φλυτζάνι του καφέ κρασί λευκό 
χυμό από 4 μανταρίνια
χυμό από 4 πορτοκάλια
χυμό από 2 λεμόνια
ξύσμα από 2 μανταρίνια, 2 λεμόνια, 2 πορτοκάλια
την κοιλιά και το συκώτι της γαλοπούλας ψιλοκομμένα
1 κιλό πατάτες
ρίγανη
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Αρχικά πλένουμε την γαλοπούλα μέσα και έξω και αφού τοποθετήσουμε τα 2 κρεμμύδια στην κοιλιά της, τη βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσει με το νερό να τη σκεπάζει μόνο κατά το 1/3 για να μη χυθεί όταν θα κοχλάζει κατά το βρασμό. Τη βράζουμε για περίπου μιάμιση ώρα ανάλογα με τη σκληρότητα του πουλερικού. Δείκτης ότι έχει ψηθεί είναι να έχει μαλακώσει το στήθος, όταν το τρυπάμε με ένα πιρούνι και να έχουν ανοίξει τα πόδια λίγο προς τα έξω.Στη συνέχεια, κρατάμε  2 κούπες από το ζωμό για να το χρησιμοποιήσουμε στο ψήσιμο και σουρώνουμε τον υπόλοιπο σε ψιλή σίτα και τον κρατάμε στην άκρη για να παρασκευάσουμε τη σούπα αυγολέμονο αργότερα. Όσο η γαλοπούλα είναι ζεστή, την αλείφουμε εσωτερικά και εξωτερικά με 3 κουταλιές φρέσκο βούτυρο γάλακτος, την αλατοπιπερώνουμε κατά τον ίδιο τρόπο μέσα και έξω και με τη μισή ποσότητα από το σκόρδο την αλείφουμε επίσης εσωτερικά και εξωτερικά για να μοσχοβολήσει. Τέλος, την επαλείφουμε με το μέλι και τη μουστάρδα μας αφού πρώτα τα ανακατέψουμε μαζί. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε την γέμιση μας ως εξής. Σε ένα φλυτζάνι βάζουμε τα δαμάσκηνα και τις σταφίδες να μουλιάσουν με το κονιάκ. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τα βερύκοκα ψιλοκομμένα, τα κάστανα, τα αμύγδαλα αφού πρώτα τα έχουμε βράσει και ξεφλουδίσει και τα καρύδια όλα ψιλοκομμένα καθώς και το κουκουνάρι το οποίο επίσης έχουμε βράσει αλλά δε χρειάζεται να το ψιλοκόψουμε. Προσθέτουμε τα τυριά κομμένα σε κυβάκια και προετοιμάζουμε και τα εντόσθια ως εξής: τα  βράζουμε με λίγο νερό και ρίγανη για 20 λεπτά σε ένα τηγανάκι και τα σβήνουμε με το κονιακ στο οποίο είχαμε μουλιάσει τα δαμάσκηνα και τις σταφίδες νωρίτερα. Προσθέτουμε το μισό χυμό από το μανταρίνι, το λεμόνι και το πορτοκάλι και το ψιλοκομμένο μπέϊκον, λίγο αλατοπίπερο και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και τα ψήνουμε 5-6 λεπτά μέχρι να απορροφήσουν τα περισσότερα από τα υγρά τους. Αφού ετοιμαστούν τα εντόσθια τα προσθέτουμε ψιλοκομμένα και αυτά στη γέμιση (εντόσθια, δαμάσκηνα και σταφίδες). Αφού ανακατέψουμε όλα μας τα υλικά στο μπολ πολύ καλά, γεμίζουμε την κοιλιά της γαλοπούλας και δένουμε τα πόδια της σφιχτά με σπάγγο ψησίματος για να μην ανοίξουν και φύγει η γέμιση στο ψήσιμο. Βράζουμε περίπου για 10 λεπτά τις πατάτες με τις 2 κούπες ζωμό της γαλοπούλας που είχαμε κρατήσει και τις βάζουμε και αυτές μέσα στο ταψί, προσθέτοντας λίγο λαδάκι, τους υπόλοιπους χυμούς από το λεμόνι ,το μανταρίνι και το πορτοκάλι, λίγο ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και το ζωμό που βράσαμε τις πατάτες και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να γίνει το ψήσιμο όπως της γάστρας. και ψήνουμε στους 180οC, μετά από 40 λεπτά  αφαιρούμε  το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο σε χαμηλότερη θερμοκρασία μέχρι να ροδοκοκκινίσουν η γαλοπούλα και οι πατάτες.

Για τη σούπα αυγολέμονο
Στο ζωμό που είχαμε φυλάξει στην άκρη, ρίχνουμε 1 κ.σ. βούτυρο γάλακτος και μετράμε ένα, σχεδόν γεμάτο, φλυτζανάκι του καφέ ρύζι για κάθε άτομο. Βάζουμε το ζωμό να βράζει και εντωμεταξύ πλένουμε καλά το ρύζι μας στο σουρωτήρι για να φύγει η "πούδρα" του. Μόλις το νερό πάρει βράση, ρίχνουμε το ρύζι ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά. Βάζουμε τα ασπράδια, ρίχνοντας μια κουταλιά της σούπας νερό και τα χτυπάμε ώστε να δημιουργηθεί μια σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτουμε τους κρόκους από τα αυγά χτυπημένους με λίγο πιπεράκι και το χυμό από 1 1/2 λεμόνι και σταδιακά προσθέτουμε 2 -3 φλυτζάνια ζωμό από τη σούπα με το ρύζι. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά,ρίχνουμε μέσα το μείγμα από τ' αυγά και ανακατεύουμε γρήγορα. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε αμέσως.

Καλή επιτυχία και Καλά Χριστούγεννα!! Περιμένω σχόλια και εντυπώσεις!










2 σχόλια: