Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Κοτόπουλο "φρουτιέρα"



Το συγκεκριμένο κοτόπουλο είναι μια περίεργη συνταγή για τα ελληνικά δεδομένα αν και τα πουλερικά με φρούτα συνηθίζονται πολύ στο εξωτερικό. Το έφτιαξα πριν από κάποιο καιρό για ένα τραπέζι και πραγματικά η γεύση εντυπωσίασε τους καλεσμένους! Σας προκαλώ να το δοκιμάσετε!


Υλικά για 4 άτομα:
1 ολόκληρο κοτόπουλο μεσαίου μεγέθους ή 4 στήθη κοτόπουλου
1 κιλό πατάτες
1 κρεμμύδι
χυμό από 3 μέτρια πορτοκάλια
χυμό από 3 μέτρια λεμόνια
χυμό από 2 μανταρίνια
10 κάστανα
20 ρώγες σταφύλι
1 μήλο σταρκιν και 1 ξυνόμηλο
1 μέτριο κυδώνι
4 ξερά σύκα
2 κολοκυθάκια
2 καρότα
4 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.γ. ρίγανη
50 ml ελαιόλαδο
250 γρ. φέτα σε κυβάκια
1 σφηνάκι κρασί λευκό ξηρό
πιπέρι, αλάτι



Εκτέλεση:


Πλένουμε το κοτόπουλο και αφού καθαρίσουμε το κρεμμύδι το βάζουμε ολόκληρο μέσα στην κοιλιά του για να "σπάσει" η μυρωδιά. Στη συνέχεια, αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε ρίγανη στο κοτόπουλο μας εσωτερικά και εξωτερικά. Αραδιάζουμε τις πατάτες που έχουμε κόψει κυδωνάτες στο ταψί καθώς και τα κάστανα ολόκληρα, τα οποία τα έχουμε βράσει προηγουμένως για να ξεφλουδίζονται πιο εύκολα. Βάζουμε και τις ρώγες από το σταφύλι, τα μήλα κομμένα σε φέτες, τα καρότα και τα κολοκυθάκια κομμένα σε ισομεγέθεις λωρίδες. Προσθέτουμε τα ξερά σύκα αφού τα έχουμε πλύνει πρώτα και το κυδώνι σε φέτες. Στη συνέχεια, σε ένα μπωλ βάζουμε το λάδι, το χυμό από τα πορτοκάλια, λεμόνια και μανταρίνια, τη μουστάρδα, το κρασί και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν. Περιχύνουμε το κοτόπουλό μας με αυτή την ωραία σαλτσούλα και προσθέτουμε και το σκόρδο τριγύρω και λίγη ακόμη ρίγανη. Τέλος αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τα φρούτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά έχοντας το ταψί σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη μια ώρα στους 180-200 C (ανάλογα με το φούρνο μας) αφού αφαιρέσουμε το αλουμινόχαρτο. Στα τελευταία δεκαπέντε λεπτά που απομένουν για το ψήσιμο μας, προσθέτουμε και τα κυβάκια της φέτας. Καλή επιτυχία!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου