Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Ocean Pie " Πίτα Βυθού"

Αυτή τη συνταγή την αγάπησα στο Λονδίνο... είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής στη Βρετανία,αλλά δύσκολα θα την βρείτε σε Ελληνικά sites ή βιβλία μαγειρικής , μιας και δεν τη συνηθίζουμε στη χώρα μας.
Σας τη συνιστώ ανεπιφύλακτα, είναι πολύ νόστιμη, με ιδιαίτερη γεύση και εάν αποφασίσετε να την προσφέρετε σε ένα γιορτινό τραπέζι είμαι σίγουρη ότι θα εντυπωσιάσετε!!
Υλικά για 6  άτομα:
500 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
250 γρ. φρέσκο σολωμό φέτα
1 κούπα αποφλοιωμένες  γαριδούλες
2 κούπες άπαχο γάλα
1 φύλλο δάφνης
1 κιλό πατάτες
60 γρ. μαργαρίνη ή βιτάμ
4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 κ.σ. κρασί λευκό ξηρό
1 κ.σ. άνιθο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
3 κ.σ τυρί gouda ή cheddar τριμμένο
άλατι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Βάζουμε 1 και 1/4 της κούπας γάλα μαζί με το φύλλο δάφνης, το μπακαλιάρο, το σολωμό και λίγο φρέσκο πιπεράκι σε μια κατσαρόλα. Τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10'-12' μέχρι να μαλακώσουν τα ψάρια. Παράλληλα καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε να βράσουν καλά.Στραγγίζουμε το ψάρι σε ένα ψιλό σουρωτήρι και κρατάμε 1 1/2 κούπες απο το ζωμό που έβρασε.Εάν δεν φτάσει προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμα. Καθαρίζουμε τα ψάρια από τα κόκαλα και την πέτσα τους και τα ξεψαχνίζουμε. Τα τοποθετούμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος και απο πάνω απλώνουμε τις γαριδούλες. Λιώνουμε μισή απο τη μαργαρίνη σε ένα κατσαρολάκι,προσθέτουμε το αλεύρι και ψήνουμε για 1΄ ανακατεύοντας. Σταδιακά προσθέτουμε το ζωμό που κρατήσαμε και το κρασί και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση. Τέλος προσθέτουμε τον άνιθο και αλατοπίπερο και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα .Θα πρέπει να γίνει σαν μια αραιή μπεσαμέλ ,την οποία θα τοποθετήσουμε πάνω από τα ψάρια και θα ανακατέψουμε απαλά να πάει παντού.
Στη συνέχεια σουρώνουμε τις πατάτες που βράσαμε και τις κάνουμε πούρε με την υπόλοιπη ποσότητα της μαργαρίνης και του γάλακτος. Θέλουμε έναν αφράτο σε σύσταση πουρέ, τον οποίο θα τοποθετήσουμε πάνω στα ψάρια μας είτε με κορνέ είτε κουταλιά -κουταλιά. 
Πασπαλίζουμε με το τυρί και τη φρυγανιά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC  για 20' -25΄  μέχρι να πάρει ένα ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα η επιφάνεια του πουρέ!

Καλή επιτυχία!!! 

1 σχόλιο:

  1. Βένια Θ-Ε-Ι-Κ-Ο!!! Μου τρέχουν τα σάλια!!
    Φιλιά πολλά
    Ιφιγένεια (& Μαράκι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή