Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Κοτόπουλο γκραντινέ με γραβιέρα


Υλικά για  4 άτομα:
4 φιλέτα κοτόπουλο στήθος
4 κ. σούπας βούτυρο ή βιτάμ
50 ml λευκό ξηρό κρασί
100 ml ζωμό κοτόπουλου
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 καρφάκια γαρύφαλλο
1 φύλλο δάφνης 
1/2 κ. γλυκού θυμάρι  φρέσκο ή ξηρό
½ κ. γλυκού ρίγανη
1 κ. γλυκού φρέσκο βασιλικό
1 κ. γλυκού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη
Αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι 


Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150ο C. Σε μια κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά,  λιώνουμε 2 κ. σούπας βούτυρο και σοτάρουμε τα φιλέτα κοτόπουλου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά από όλες τις μεριές. Τα σβήνουμε με το κρασί  και το ζωμό κοτόπουλου και αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα ταψί. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, τα καρφάκια γαρύφαλλο και τη δάφνη. Πασπαλίζουμε με το θυμάρι, τη ρίγανη και το βασιλικό και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε το κοτόπουλο στο φούρνο για μια ώρα.  Στη συνέχεια αφαιρούμε τα στήθη από το ταψί και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα τηγανάκι λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το ανακατεύουμε με το αλεύρι. Αδειάζουμε το περιεχόμενο του ταψιού μέσα στο τηγανάκι ανακατεύουμε καλά και βάζουμε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά να πάρει βράση, ρίχνουμε το 1/3 περίπου της σάλτσας σε πυρέξ και την πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα γραβιέρας, τοποθετούμε από πάνω τα κομμάτια του κοτόπουλου, τα περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και τα πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στις 180ο C και ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου. Τελειώνουμε το ψήσιμο στο grill ώσπου να ροδίσει καλά το τυρί. Σερβίρουμε το κοτόπουλο ζεστό συνοδεύοντας το με ένα πιλάφι ή πατάτες και λίγο μπρόκολο ή καρότα για γαρνιτούρα .
Καλή Όρεξη!       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου