Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Αυστριακό Στρούντελ με μήλα Apfelstrudel


Υλικά για 6 άτομα:
1 φύλλο σφολιάτας
5 μήλα γκόλντεν
150 γραμμ. μαρμελάδα βερίκοκο ( κατά προτίμηση χωρίς ζάχαρη)
½  φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
2 κ. σούπας ρούμι  
1 κ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
2 αποξηραμένα δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
2 αποξηραμένα βερίκοκα χωρίς κουκούτσι
1/2 φλιτζανάκι καφέ αμυγδαλόψιχα χοντροκομμένη 
1/2 φλιτζανάκι καρυδόψιχα χοντροκομμένη
Χυμό ενός μικρού λεμονιού
1 κ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
1 κρόκο αυγού
ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα στο τέλος

Εκτέλεση:
Βάζουμε τις σταφίδες σε ένα μπολ να μουλιάσουν με 2 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό και το ρούμι. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε 4 κομμάτια, τα τοποθετούμε σε μια λεκάνη και τους ρίχνουμε το χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Στραγγίζουμε τις σταφίδες και τις βάζουμε σε ένα γυάλινο μπολ μαζί με την αμυγδαλόψιχα, την καρυδόψιχα, τη φρυγανιά, τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα ψιλοκομμένα και την κανέλα. Στραγγίζουμε τα μήλα τα κόβουμε σε μεγάλους κύβους τα προσθέτουμε στο μπολ και ανακατεύουμε καλά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C. Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας και το αλείφουμε με τη μαρμελάδα. Τοποθετούμε τη γέμιση κατά μήκος της σφολιάτας  και την διπλώνουμε προσεκτικά σε ρολό. Πιέζουμε το ρολό στις άκρες για να κλείσει καλά και να μην φύγει η γέμιση. Βουτυρώνουμε μια λαμαρίνα φούρνου και τοποθετούμε ένα κομμάτι λαδόκολλα ελαφρά βουτυρωμένη και αυτή. Βάζουμε το στρούντελ στη λαδόκολλα και το αλείφουμε με τον κρόκο αυγού κατά μήκος. Το ψήνουμε στο φούρνο για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά, το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και το κόβουμε σε κομμάτια. Στην Αυστρία το σερβίρουν με μια ροζέτα σαντιγί και παγωτό βανίλια! Αν δεν λυπάστε τις θερμίδες δοκιμάστε το, αξίζει!!!   Καλή απόλαυση!!    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου