Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Κολοκυθόσουπα Σπέσιαλ Βελουτέ

Υλικά
1 κιλό κίτρινη κολοκύθα κομμένη σε κύβους
50 γρ. Βιτάμ ή λάδι για όσους προτιμούν
2 πράσσα κομμένα σε ροδέλες
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
1 σκελίδα σκόρδο κομμένη σε κομματάκια
Χυμό από ένα πορτοκάλι
Μια λωρίδα φλούδα από πορτοκάλι
1 φύλλο δάφνης
1 κ.γ. ginger κοφτό
3 σποράκια κάρδαμο (προαιρετικά)
Χυμό από ένα λεμόνι ή μοσχολέμονο (lime)
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1/2 κ.γ. δυόσμο
2-3 κλωναράκια κρόκο Κωζάνης
1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή κότας
Αλάτι
Πιπέρι



Εκτέλεση


Σε μια βαθιά κατσαρόλα σωτάρουμε με το βιτάμ ή το λάδι, το πράσσο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και αφού γυαλίσουν προσθέτουμε και την κολοκύθα και σωτάρουμε για 3-4 λεπτά ακόμα εώς ότου μαλακώσει Εν συνεχεία, προσθέτουμε το ζωμό ζεστό και όλα τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής μας και βράζουμε για 25-30 λεπτά περίπου έως ότου η κολοκύθα μας βράσει εντελώς. Στη συνέχεια, σουρώνουμε το ζωμό σε ένα μεγάλο σουρωτήρι ή σήτα (εκεί αφαιρούνται ούτως η άλλως η δάφνη, τα σποράκια καρδάμου και η φλούδα πορτοκαλιού) και λιώνουμε λίγα λίγα τα κομμάτια της κολοκύθας στο μπλέντερ εώς ότου γίνουν ένας ρευστός βελούδινος πουρές. Στο τέλος, λιώνουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά και τα περνάμε από τη σήτα για να πάρουμε μόνο τον πολτό τους. Αδειάζουμε το ζωμό που έχουμε κρατήσει στην άκρη, πάλι στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τον αλεσμένο πουρέ κολοκύθας και λαχανικών. Το αφήνουμε να πάρει μια βράση ακόμα, σε χαμήλη φωτιά, για να ομογενοποιηθεί η υφή της σούπας μας και σερβίρουμε σε βαθύ μπωλ . Προαιρετικά μπορούμε να σερβίρουμε τη σούπα μας με κρουτόν ή με λίγο σχοινόπρασο και μια κουταλιά κατίκι Δομοκού στο κέντρο της σούπας!είναι τέλεια!καλή όρεξη!






3 σχόλια:

  1. Μάγισσες, κατσαρίδες, στοιχειωμένα σπίτια, trick or treat και τρομακτικές κολοκύθες!It's Halloween!!

    To Halloween, που λέτε, γιορτάζεται τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου. Οι ρίζες του βρίσκονται στην παγανιστική γιορτή Samhain, που γιορτάζονταν από τους Κέλτες στην Ιρλανδία και στην Αγγλία. Μέσω των μεταναστών η γιορτή έφτασε στην Αμερική και σήμερα γιορτάζεται σε διάφορες χώρες όπως η Ιρλανδία, η Αγγλία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Πουέρτο Ρίκο και η Αυστραλία.

    Η λέξη Halloween προέρχεται από το All-hallow-even, δηλαδή την παραμονή του “All Hallows’ Day” (εναλλάκτικά, All Saints’ Day ή γιορτή όλων των αγίων, που είναι η 1η Νοεμβρίου).

    Σύμφωνα με την Κέλτικη παράδοση, τα πνέυματα έρχονται σε επαφή με τον φυσικό κόσμο και η μαγεία είναι έντονη στην ατμόσφαιρα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μμμμμ αυτο θα ηθελα να το δοκιμασω!Ωραια συνταγη Βενια μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή