Υλικά
Για τη γέμιση:2 κιλά κολοκύθα κίτρινη τριμμένη στον τρίφτη (5-6 φλιτζάνια περίπου)
1 ποτήρι (του νερού) πληγούρι
1/2 ποτήρι (του νερού) ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο
2 ποτήρια σταφίδα ξανθή και μαύρη
1 κ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο δύοσμο ή ξηρό αν δεν έχουμε
1 κ.γ. γλυκάνισο αλεσμένο
1 κ.γ. κανέλλα
Για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (5-6 ποτήρια)
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
1 κουτάλι λεμόνι
2 ποτήρια νερό χλιαρό
1/2 κ.γ αλάτι
1 κ.γ. κονιάκ
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την τρίβουμε στον τρίφτη. Βάζουμε το λάδι στη φωτιά, να ζεσταθεί καλά και σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι. Προσθέτουμε την κολοκύθα και σωτάρουμε 1-2 λεπτά ακόμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και το αφήνουμε να μείνει στο ψυγείο για μερικές ώρες (5 ώρες ή καλύτερα αποβραδίς) για να "φουσκώσει" το πληγούρι. Στη συνέχεια, φτιάχνουμε τη ζύμη μας. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το λάδι λίγο-λίγο, τρίβοντας το αλεύρι στις παλάμες μας (όπως λένε οι Κύπριοι το "ρυζιάζουμε")..Προσθέτουμε το λεμόνι και το κονιάκ στο νερό και ζυμώνουμε με αυτό το αλεύρι για να γίνει μια ζύμη μαλακή που να πλάθεται. Την αφήνουμε να "σταθεί" για μια ώρα. Στη συνέχεια, παίρνουμε λίγη από τη ζύμη και ανοίγουμε φύλλο λεπτό με τον πλάστη και με ένα φλυτζάνι ή κούπ-πάτ κόβουμε στρογγυλούς δίσκους.Αφού στραγγίσουμε το μείγμα της κολοκύθας και προσθέσουμε (προαιρετικά) 2-3 κ.γ ζάχαρη, βάζουμε μια κουταλιά της σούπας γέμιση σε κάθε στρογγυλό δίσκο και κλείνουμε τη ζύμη στην άκρη ώστε να σχηματιστεί μισοφέγγαρο. Το πατάμε γύρω γυρω καλά στην ένωση να κλείσει και το αλείφουμε ελαφρά με ελαιόλαδο. Βάζουμε τις κολοκοτές σε λαδωμένο ταψί ή λαμαρίνα και τις ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 C μέχρι να ροδοκοκιννίσουν. Είναι λίγο μπελαλίδικη συνταγή αλλά αξίζει τον κόπο!Καλή επιτυχία!
Υλικά
Ένα κιλό κολοκύθα κίτρινη σε ξύσμα80 ml λάδι
2 πράσσα σε ροδέλες
6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
250 γρ. φέτα
200 γρ κασέρι ή έμμενταλ τριμμένο
4 αυγά (κατά προτίμηση βιολογικά)
400 γρ. ή 2 κούπες γάλα
4 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
2 κ.γ. ξηρό δύοσμο ή 10 φύλλα φρέσκο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό και 1/2 ματσάκι άνηθο
Αλάτι, Πιπέρι
Σουσάμι και μαυροκούκι (μαύρο σουσάμι)
Εκτέλεση
Πασπαλίζουμε ένα μέτριο ταψί με φρυγανιά, αφού το λαδώσουμε πρώτα. Στίβουμε πολύ καλά την τριμμένη κολοκύθα με τα χέρια μας έτσι ώστε να φύγουν όλα τα υγρά. Σωτάρουμε με το λαδάκι την κολοκύθα με το πράσσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια περίπου 5 λεπτά μέχρι να μαλακωσει αρκετά. Προσθέτουμε το δύοσμο, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνηθο, το μοσχοκάρυδο, το αλεύρι, τη φρυγανιά και το αλατοπίπερο. Μόλις αρχίσει να πήζει το μείγμα, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα τυριά και τα αυγά χτυπημένα. Το ρίχνουμε στο ταψί, πασπαλίζουμε με τα σουσάμια και ψήνουμε στους 180-200 C ανάλογα με την κουζίνα μας για 30 με 40 λεπτά εώς ότου να σφίξει το μείγμα και να ροδοκοκκινίσει.
Καλοφάγωτη!
Tip: Σε περίπωση που δεν έχουμε κίτρινη κολοκύθα, μπορεί να γίνει και με πράσινα κολοκύθια.
Υλικά
1 κιλό κίτρινη κολοκύθα κομμένη σε κύβους50 γρ. Βιτάμ ή λάδι για όσους προτιμούν
2 πράσσα κομμένα σε ροδέλες
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
1 σκελίδα σκόρδο κομμένη σε κομματάκια
Χυμό από ένα πορτοκάλι
Μια λωρίδα φλούδα από πορτοκάλι
1 φύλλο δάφνης
1 κ.γ. ginger κοφτό
3 σποράκια κάρδαμο (προαιρετικά)
Χυμό από ένα λεμόνι ή μοσχολέμονο (lime)
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1/2 κ.γ. δυόσμο
2-3 κλωναράκια κρόκο Κωζάνης
1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή κότας
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια βαθιά κατσαρόλα σωτάρουμε με το βιτάμ ή το λάδι, το πράσσο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και αφού γυαλίσουν προσθέτουμε και την κολοκύθα και σωτάρουμε για 3-4 λεπτά ακόμα εώς ότου μαλακώσει Εν συνεχεία, προσθέτουμε το ζωμό ζεστό και όλα τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής μας και βράζουμε για 25-30 λεπτά περίπου έως ότου η κολοκύθα μας βράσει εντελώς. Στη συνέχεια, σουρώνουμε το ζωμό σε ένα μεγάλο σουρωτήρι ή σήτα (εκεί αφαιρούνται ούτως η άλλως η δάφνη, τα σποράκια καρδάμου και η φλούδα πορτοκαλιού) και λιώνουμε λίγα λίγα τα κομμάτια της κολοκύθας στο μπλέντερ εώς ότου γίνουν ένας ρευστός βελούδινος πουρές. Στο τέλος, λιώνουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά και τα περνάμε από τη σήτα για να πάρουμε μόνο τον πολτό τους. Αδειάζουμε το ζωμό που έχουμε κρατήσει στην άκρη, πάλι στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τον αλεσμένο πουρέ κολοκύθας και λαχανικών. Το αφήνουμε να πάρει μια βράση ακόμα, σε χαμήλη φωτιά, για να ομογενοποιηθεί η υφή της σούπας μας και σερβίρουμε σε βαθύ μπωλ . Προαιρετικά μπορούμε να σερβίρουμε τη σούπα μας με κρουτόν ή με λίγο σχοινόπρασο και μια κουταλιά κατίκι δομοκού στο κέντρο της σούπας!είναι τέλεια!καλή όρεξη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου