CAKE ΛΕΜΟΝΙ
Υλικά:
300 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
350 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοκκινισμένο
200 γραμμάρια βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
5 αυγά μεσαίου μεγέθους κατά προτίμηση βιολογικά σε θερμοκρασία δωματίου
χυμό από ένα μεγάλο ακέρωτο ζουμερό λεμόνι κάτα προτίμηση βιολογικό
ξύσμα από ένα μεγάλο λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας baking powder
2 κάψουλες βανίλια σε σκόνη ή 1 κουταλάκι του γλυκού απόσταγμα βανίλιας
200 γραμμάρια γιαούρτι αγγελάδος στραγγιστό
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το baking powder και ανακατεύουμε να πάει παντού.
Διαχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και τοποθετούμε τα ασπράδια σε ένα γυάλινο μπώλ.
Σε ένα άλλο μπώλ ανακατεύουμε καλά το ξύσμα του λεμονιού με τα 150 γραμμάρια ζάχαρης να ομογενοποιηθούν.
Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα σε μίξερ χειρός τα ασπράδια έως ότου αποκτήσουμε μια μαλακή σε υφή μαρέγκα και προσθέτουμε σταδιακά τα υπόλοιπα 150 γραμμάρια ζάχαρης. Μόλις η μαρέγκα μας αποκτήσει σφικτή και γυαλιστερή υφή. την αφήνουμε στην άκρη και συνεχίζουμε χτυπώντας σε διαφορετικό μπώλ το βούτυρο με τη ζάχαρη που ανακατέψαμε με το ξύσμα λεμονιού μέχρι να αφρατέψουν και να αποκτήσουν κρεμώδη υφή (περίπου 5 λεπτά).
Στη συνέχεια προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους για να ενσωματωθούν στο μείγμα και προσθέτουμε τη βανίλια,το χυμό λεμονιού, το γιαούρτι και το αλεύρι με το baking powder συνεχίζουμε το χτύπημα 2-3 λεπτά ακόμα στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ.
Τέλος προσθέτουμε την μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα σιλικόνης να ενσωματωθεί καλά στο μείγμα.
Τοποθετούμε το μείγμα μας σε μια φόρμα 23 εκατοστών καλά βουτυρωμένη και πασπαλισμένη με αλεύρι και ψήνουμε για 40 περίπου λεπτά ή έως ότου όταν τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα το cake να βγαίνει στεγνή.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και ξεφορμάρουμε.
Εάν θέλουμε μπορούμε να καλύψουμε το cake με γλάσσο τυριού σαν αυτό που σας έχω γράψει στη συνταγή για το carrot cake.
Καλή επιτυχία!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου