Υλικά για 6 άτομα
150 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γραμμ. ζάχαρη άχνη
1 κ. γλυκού μπείκιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
150 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
3 αυγά
200 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα σε σταγόνες
5 μεγάλα αχλάδια τύπου Fetel κομμένα στη μέση
ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
1 πρέζα κανέλα σε σκόνη
1 πρέζα κάρδαμο σε σκόνη
1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
ελάχιστο γαρύφαλο τριμμένο
60 γραμμ. ανάλατο φιστίκι Αιγίνης χωρίς το κέλυφος ή αμυγδαλόψιχα χοντροσπασμένη
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα αχλάδια από τη φλούδα τους, τα κόβουμε στη μέση και τα βάζουμε σε ένα μπόλ με κρύο νερό και το χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Σε ένα άλλο μπόλ ανακατεύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, τα αυγά, το αλεύρι , το μπείκιν παούντερ και το αλάτι.
Όταν ομογενοποιηθούν προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας , τα φιστίκια, το ξύσμα λεμονιού και τα τέσσερα μπαχαρικά μας και συνεχίζουμε πολύ καλά το ανακάτεμα. Με τη βοήθεια ενός πινέλου σιλικόνη,ς βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ. και το πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά ή αλεύρι. Αδειάζουμε ακριβώς τη μισή ποσότητα από το μείγμα στο ταψί και απλώνουμε τα αχλάδια απο πάνω, αφού πρώτα τα στραγγίσουμε και τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Καλύπτουμε τα αχλάδια με το υπόλοιπο μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 50 λεπτά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 οC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμη μέχρι να πάρει η πίτα μας ένα ροδοκόκκινο χρώμα και να μαλακώσουν τα αχλάδια. Ξεφουρνίζουμε και όταν κρυώσει την ξεφορμάρουμε και προαιρετικά την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
150 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γραμμ. ζάχαρη άχνη
1 κ. γλυκού μπείκιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
150 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
3 αυγά
200 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα σε σταγόνες
5 μεγάλα αχλάδια τύπου Fetel κομμένα στη μέση
ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
1 πρέζα κανέλα σε σκόνη
1 πρέζα κάρδαμο σε σκόνη
1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
ελάχιστο γαρύφαλο τριμμένο
60 γραμμ. ανάλατο φιστίκι Αιγίνης χωρίς το κέλυφος ή αμυγδαλόψιχα χοντροσπασμένη
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα αχλάδια από τη φλούδα τους, τα κόβουμε στη μέση και τα βάζουμε σε ένα μπόλ με κρύο νερό και το χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Σε ένα άλλο μπόλ ανακατεύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, τα αυγά, το αλεύρι , το μπείκιν παούντερ και το αλάτι.
Όταν ομογενοποιηθούν προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας , τα φιστίκια, το ξύσμα λεμονιού και τα τέσσερα μπαχαρικά μας και συνεχίζουμε πολύ καλά το ανακάτεμα. Με τη βοήθεια ενός πινέλου σιλικόνη,ς βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ. και το πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά ή αλεύρι. Αδειάζουμε ακριβώς τη μισή ποσότητα από το μείγμα στο ταψί και απλώνουμε τα αχλάδια απο πάνω, αφού πρώτα τα στραγγίσουμε και τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Καλύπτουμε τα αχλάδια με το υπόλοιπο μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 50 λεπτά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 οC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμη μέχρι να πάρει η πίτα μας ένα ροδοκόκκινο χρώμα και να μαλακώσουν τα αχλάδια. Ξεφουρνίζουμε και όταν κρυώσει την ξεφορμάρουμε και προαιρετικά την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου